Varg orsakar dödsfall

En djurskötare på Kolmårdens djurpark har blivit dödad av djurparksvargar. Detta är djupt tragiskt och understryker att vargen inte är ofarlig. Men många fler liv kan läggas vargarna till last.

Om attack av vilda vargar kommer att orsaka ett dödsfall per hundra år och attack av djurparksvargar ytterligare ett dödsfall, så är det två döda per århundrade. Men det foder (bytesdjur) vi håller vargarna med kan antas orsaka 50 dödsfall under samma tid som kan tillskrivas vargarna. En avsevärd del av detta är dödsolyckor vid krockar med älg, vargarna bör belastas i proportion till sitt uttag ur älgstammen. De direkta vargattackerna är alltså en liten del av vargarnas letala konsekvenser för människan.

Vargens kostnader i bla liv beräknas och diskuteras utförligare i en tidigare post på denna blogg.

Bl a följande tidningsartiklar har i samband med det tragiska dödsfallet inbjudit till att publicera bloggar:

DN  ; SvD ; ab1 gp sr dn1 svd123 ;Nordskånskan  ; Skånska Dagbladet ; Arbetarbladet

,

 1. #1 av Karl.Olof Lassen på 17 juni, 2012 - 21:56

  Trams!!! Mer varg ger mindre trafikolyckor. Den som säger något annat vet inte vad det handlar om. Fler dör på grund av älgen och övriga klövdjur. Innehavare av denna sida förstår inte att det är stor skillnad på varg i hägn jämfört med vild varg som har möjligheten att fly. Dessutom är varggrupperna sammansatta av människor vilket skapar en större frustration än om varge skälv skapat gruppen. Mer varg ger mindre dödsfall!

  • #2 av DagL på 17 juni, 2012 - 23:16

   Hittills verkar antalet älgar inte minskat pga ökande vargantal, sålunda har inte viltolyckorna minskat med ökande vargstam. I vargrevir så har jägare ofta minskat uttaget, dels för att inte långsiktigt riskera älgstammen och dels för att inte riskera hundarna. Men vargarna står för en ökande andel av älgkonsumtionen och såledeles blir den andel av älgskador och trafikolycksfall som orsakas av vargarnas behov av bytesdjur större.

   Jag betraktar viltstammen som konstant, det ökande uttaget av varg balanseras av ett minskat uttag av jägare. Om jägarna försökte att behålla sitt uttag trots rovdjursuttaget så skulle viltstammen (älgantalet) minska och därmed vegetationsskador och trafikolyckor.

   Antalet djurparksvargar påverkas mycket obetydligt om man skjuter de åtta vargar som deltog i attacken (vilket jag tycker man skall göra omedelbart, fast Kolmården inte verkar tycka det). Djurparkerna har en överproduktion av vargar och behov av att göra sig av med överskottet på ett eller annat sätt. Och antalet djurparksvargar har liten betydels för älgantalet.

 2. #3 av Ove på 17 juni, 2012 - 22:10

  Vargar dödar

 3. #4 av Ove på 17 juni, 2012 - 22:12

  karl olof lever i fablernas värld

 4. #5 av Patrique Esquille Vannerberg på 17 juni, 2012 - 23:39

  Hur orkar du i denna deras sorg fortsätta din kamp mot ett djur.Vad vill du?

  • #6 av DagL på 17 juni, 2012 - 23:58

   Jag påminner genom inlägget om att de kvantitativa konsekvenserna av vild varg är dåligt utredda. Egentligen har konsekvenser med djurparksvargar och vilda vargar lite med varandra att göra, men konsekvenserna av de vilda vargarna är mycket större och mycket svårare att göra något åt, och bör därför tas fram i det beslutsunderlag, som bör vara klart om några månader. Risken för männskliga dödsfall till följd av attack av vilda vargar är fortsatt låg och bör inte vara en avgörande faktor vid dimensionering av vargantal i det vilda.

   Det tragiska dödsfallet kan ge en omprövning av riskerna att ha närkontakt med vargflockar i djurparker. Jag tycker att det vore ett logiskt djurparksbeslut att omedelbart skjuta de åtta vargar som nu inte längre upplever det som tabu att döda människor för att därmed tydliggöra att man inte tar risker. Kolmården har kanske i för hög grad propagerat för vargens ofarlighet vilket nu kan slå tillbaks. Staten bör överväga hur statliga satsningar bör göras för att genom information minska konflikterna varg-människa, den kanske i för liten grad inriktat sig på problem och svårigheter med varg och i för hög grad avfärdat dem som ingrott varghat. Men många människor upplever intimiserandet med vargar som positivt och det har attraktionsvärde. Även internationellt är dödsfallet en mycket ovanlig händelse, så det kanske räcker med måttliga ändringar av rutiner.

   Viltstammens totala volym är en annan fråga men jag personligen tycker att det totala vilttrycket kunde reduceras. De negativa effekterna är för stora i förhållande till marginalnyttan (mer jakt) och har tidigare inte givits tillräckligt vikt.

 5. #7 av sunnydaysandcoffeeinthemorning på 18 juni, 2012 - 09:08

  Självklart är vargen inte ofarlig, vargen är ett vilt djur och som sådant helt oförutsägbart på samma sätt som en orkan eller en flodvåg. Den har en naturlig rätt till sitt utrymme i naturen, den bör ges detta utrymme, och lämnas ifred där. Kort och gott.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s