Sårbarhet

Denna sida avser att ge länkar och ingångar och diskussioner relevanta för sårbarhetsanalys av den svenska vargen och följddiskussioner mest på denna blogg. Tills vidare är det mest en länksamling.

Ett förslag till svenska politik beträffande vargantal baserat på sårbarhetsanalysen finns på http://www.newsmill.se/artikel/2012/07/25/regeringen-b-r-s-tta-m-let-f-r-vargstammen-l-gre-n-i-dag

Artiklar med beröring till sårbarhetsanalysen på den här bloggen https://vargdag.wordpress.com/2012/08/24/vargantalsforslag-efter-sarbarhetsanalys/ https://vargdag.wordpress.com/2012/07/23/inavel_om_ett_sekel/  ; https://vargdag.wordpress.com/2012/07/12/behovs-fler-vargar-an-sarbarhetsanalysen/  ; https://vargdag.wordpress.com/2012/07/03/inavel-beaktat-i-sarbarhetsanalys/  ; https://vargdag.wordpress.com/2012/06/06/sarbarhetsanalys/  .

Vargar har jämfört med andra organismer relativt låga värden på MVP. Antalet avkommor varierar inte så mycket mellan individer för varg och enstaka hanar dominerar inte.

Det är mycket vanskligt att gissa hur ofta de katastrofer inträffar som resulterar i MVP så höga som 100 för en varg som liknar den Svenska och jag tycker man snarare borde göra en analys av katastrofer som en del av det ”pålägg” som bör göras på MVP för att få antalet som behövs för gynnsam bevarandestatus. Slutsatsen av sårbarhetsanalysen skulle alltså vara att gynnsam bevarandestatus skall vara över 100, bl a för att man då klarar alla katastrofer som forskarna finner beaktansvärda.

Det finns inget exempel på att en vargpopulation drabbats av en allvarlig katastrof som avsevärt skulle öka ett MVP värde på 40, utöver exempel från en enstaka flock (familj) eller ett mycket litet område (Isle Royale). Risken för svåra katastrofer borde vara relativt liten för Skandinavisk varg i förhållande till däggdjur i allmänhet. Den begränsande faktorn för varg är i första hand föda, och det finns det tillräckligt av för 100 vargar om inte synen på vilt drastiskt förändras. I andra hand utrymme, brist på utrymme leder till fler dödliga revirstrider, fler trafikolyckor, mer skyddsjakt. Men detta antas inte någonsin bli aktuellt för 100 vargar i Sverige. Varken varg eller bytesdjur i Sverige kan förutses svänga på det våldsamma närmast kaotiska sätt som ofta karakteriserar naturliga förhållanden eller mindre kontrollerade populationer, som leder till kraschar som för en liten population kan leda till utdöende. Vargen klarar sig i nästan alla ekologiska miljöer, dvs klarar av t ex klimatändringar. Vargen lever i låga individtätheter och har få kontakter utöver flocken, den lever över stora områden. Detta gör att möjligheterna till ”epidemisk smittospridning” ter sig liten. Risken för stora katastrofer kan överdrivs i litteraturen eftersom de har störst chans att dokumenteras.

MVP för varg i Skandinavien som den beräknades i sista sårbarhetsanalysen är känslig för antaganden om stora katastrofer ”katastrofer” som kan leda till utplåning men där ändå antalet hjälper och sådana lämnar storleksordningen 8 vargar eller lägre. När vargantalet är så lågt så blir risken för utdöende förmodligen väldigt beroende av modellantaganden. Även en eller två sådana katastrofer per tusen år kan vara vad som blir viktigt för MVP. Och då är det lätt att gissa att katastrofen kunde ju lämna hälften så många vargar och då blir MVP genast dubbelt så stor. Och det bygger på hypotetiska katastrofer som aldrig observerats under förhållanden som liknar varg i Sverige.

En länk för vargsjukdomar är http://www.freewebs.com/alphawolfsabrina/diseasesandparasites.htm

 

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s