Newsmilldebatt om vargen

2014-01 Newsmill finns inte längre och har inte ersatts av någon annan aktivitet, men webbartikeln får stå kvar till 2015 även om länkarna inte fungerar.

Newsmill är ett forum för diskussion av olika aktuella ämnen. http://www.newsmill.se/subjects Ämnet ”vargen” hade 68 artiklar hösten 2012 och hade därmed rank 14 och var det mest debatterade ämnet, som hade med biologi och miljö att göra, men ämnet ”Klimatfrågan” kom inte långt efter. Det är bara ett diskussionsämne (skolan) som nått mer än dubbelt så högt som vargen. En del av artiklarna är skrivna av viktiga aktörer inom ämnet. Artiklar får många och ibland kvalificerade kommentarer. ”Censur” förekommer mycket sällan mot kommentarer varför diskussionen är demokratisk och mångsidig. Newsmills vargdebatt är en viktig informationskälla för den som är intresserad av vargdebatt, däremot kan man fråga sig om faktiska beslutsfattare tar intryck av vad som står.

http://www.newsmill.se/amne/vargen. Artiklar har skrivits av ansvarig minister, ordförande i jägareförbundet och LRF, talesmän för WWF, samer, moderater, socialdemokrater, MP, vänsterparti, rovdjursföreningen, diverse mijöorganisationer, kända och okända vargdebattörer. Men ”rangen” av författare tycks sjunkit och antalet bidrag har sjunkit stort. Mitt bidrag från slutet av juli (se nedan) var det enda under senare halvan av 2012. I början av 2013 kom ett (men bara ett) bidrag aktualiserat av vargjakten 2013. Klimatfrågan gick förbi vargen hösten 2012. I början av 2013 hade vargen fallit till 17e plats.

Jag gjorde en egen Newsmillartikel om varg i slutet av juli 2012 på  http://www.newsmill.se/artikel/2012/07/25/regeringen-b-r-s-tta-m-let-f-r-vargstammen-l-gre-n-i-dag  .
Artikeln föreslog ett golv för vargstammen på 150 baserat på sårbarhetsanalys + lägsta acceptabla marginal. Artikeln fick inte maximalt bra exponering av Newsmill eller länken till den i DN, men jag kan inte direkt klaga och jag publicerade artikeln i semestertid. Artikeln fick 58 kommentarer vilket är över medianen på Newsmill. Mindre än 15% av vargartiklarna fick fler kommentarer. Tidigare fick många artiklar ”millningar”, men denna fick det inte. Vad jag förstår har artikeln lästs av drygt 2200. Bara en av debattörerna var solklart emot förslaget om minimum (denna anklagade mig för att i hemlighet vara noll-visionär så ingen seriös debattör, flera kommentarer menar att jag har ett dolt agenda som jägare) och några tveksamma eller mer inlindat emot, men mer ros än ris. Redaktören gjorde små ingrepp i rubrik och ingress så de blev kortare och mer spetsiga, men acceptabelt. Författaren sätter inte rubrik eller ingress så de blev lite fel.

Många av de ideer och argument jag har om varg har vuxit fram på Newsmill. Ibland har det varit en viss diskussion men den har inte övertygat mig om att jag har allvarligt fel. Ingen av de som i tidningsartiklar och olika typer av yttranden går emot mina ideer har dock bemött dem på Newsmill.

Newsmill slutade att kommentera artiklar i sept 12, en del om Newsmill och dess stängning av kommentarer här: http://cornucopia.cornubot.se/2012/09/bonnier-stoppar-kommentarer-pa-newsmill.html.  Synd för vargartikeln eftersom jag tänkt komma med en slutkommentar.

  1. Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s